W Skansenie Chleba w Ustroniu Morskim będziecie Państwo mieli niepowtarzalną okazję spróbować chleba wypiekanego zgodnie z wypracowywanymi przez lata naturalnymi recepturami. Pieczywo wypieka się w 120-letnim piecu chlebowym (tak właśnie powstaje między innymi 100% żytni na zakwasie chleb sarmacki). Odwiedziny w takim miejscu to nie lada atrakcja dla całej rodziny.
Warto jednak podkreślić, że zabytkowy piec to nie jedyne, co można zobaczyć w Skansenie Chleba. Oprócz niego jest możliwość obejrzenia zabytkowych przedmiotów, które bardzo ściśle związane są z procesem wypiekania chleba. Wśród nich są na przykład stare żarna (można na nich zemleć garstkę zboża), maselnice, krajalnice, dochówki i wiele innych.
Osoby zainteresowane będą miały także możliwość - w ramach warsztatów - uczestnictwa w prelekcji na temat wypieku chleba. Każdy chętny będzie mógł samodzielnie wykonać jakąś formę piekarską, a później, upieczoną już, skonsumować. Oferujemy także przeprowadzenie warsztatów garncarskich. Obejmują one prelekcję na temat historii ceramiki, wyrabianie form z gliny na specjalnych kołach garncarskich, a także poczęstunek dla uczestników.
Godziny otwarcia: 09:00 - 18:00
Ostatnia aktualizacja - listopad 2023 r.
Za zmiany w powyższych danych redakcja www.ustronie.pl nie odpowiada.